Het tweede leven van het bordspel

Heropleving bordspel

Toen we jong waren, speelden we af en toe eens een gezelschapsspelletje. Dit escaleerde regelmatig in een discussie over de spelregels of in ruzie omdat er iemand steeds op de gronden van de andere speler kwam en niet meer wou/ kon betalen.
Het spellenlandschap was zeer beperkt. Uitgevers zoals Ravensburger, MB en Mattel vulden de speelgoedwinkels. Monopoly lag in elke huiskamer.

Dit zijn andere tijden. Het gezelschapsspel is weer helemaal in en het aanbod is ontzettend gevarieerd !

 Hoe komt het dat het bordspel terug herleeft?

Druk, druk, druk

Het zijn drukke tijden. Iedereen heeft volle agenda’s en heel weinig tijd. We zijn constant bezig met onze smartphone, computer, … We zijn onophoudelijk online en ontvangen de hele dag push-meldingen van alle apps op onze smartphone.
Af en toe moeten we even ontsnappen aan al die drukte en ons hoofd leegmaken. Dan is er toch niets beter dan een goed boek. Euh…of een leuker gezelschapsspel!

Spelen is leren

Ook kinderen hebben hun weg gevonden naar bord- en kaartspellen. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden om al spelend te leren.
Over elke zet die er gedaan wordt, moet er nagedacht worden. Elke nieuwe term, is een nieuw woord.
Via Time’s Up, Codenames, Story Cubes en vele andere spellen, kunnen we op een leuke manier onze taalvaardigheid en taalcreativiteit verbeteren.
Zo zijn er ook verschillende kinderspellen die ideaal zijn om je geheugen te trainen, bvb. Leo moet naar de kapper.

Het is gewoon leuk!

De titel zegt het al. Spelen is gewoon leuk. Je kan je volledig geven en helemaal opgaan in je rol als verkoper, dief, koningin, …

Gezellig samen zijn.

Een avondje (of als je er echt voor wilt gaan, een hele dag of weekend) met vrienden of familie in de woonkamer, allemaal rond de tafel een spel spelen. Het is en blijft de ideale manier om de avond mee in te vullen. Ga voor een coöperatief spel en leer elkaar beter kennen.

Aanbod is veel uitgebreider en gevarieerder

Vandaag de dag worden er elk jaar verschillende nieuwe spellen uitgebracht.
Er is voor elk wat wils. Het aanbod is zo groot, zodat iedereen een spel kan vinden dat hij leuk vindt.

Spelletjesclubs

Zij zijn aan een opmars bezig. In vele gemeentes bestaan er tegenwoordig clubs die regelmatig samenkomen om gezellig nieuwe of bekende spellen te spelen en uit te testen. Ook worden er regelmatig spellencafé’s gehouden, waar er gezellig met een glaasje erbij gespeeld kan worden.

In deze tijden van veel te drukke agenda’s en constante social media meldingen, hebben we meer dan ooit nood aan het gezelschapsspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 4 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.